Ματθαίος Παπακυρίτσης,Οδοντίατρος,προληπτική,αισθητική,επανορθωτική,προσθετική οδοντιατρική,χειρουργική στόματος και εμφυτεύματα

Θα Θέλατε ένα Λαμπερό Χαμόγελο?

This is the content for Layout Div Tag "LayoutDiv30"

Οικογενειακή Οδοντιατρική – Αθήνα

Άρθρα

ΚΑΚΟΣΜΙΑ

κακοσμία,θεραπεία κακοσμίαςΗ κακοσμία,που ονομάζεται και χαλίτωση,είναι πολύ ενοχλητική οντότητα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί άγχος. Δεν είναι τυχαίο που τα ράφια των supermarkets είναι γεμάτα με τσίχλες,καραμέλλες,οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα και άλλα προιόντα που υπόσχονται αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοσμίας. Αρκετά από αυτά τα προιόντα ανακουφίζουν προσωρινά από το πρόβλημα επειδή δεν καταπολεμούν τα αίτια του προβλήματος.
Ορισμένες τροφές, προβλήματα υγείας και έξεις προκαλούν κακοσμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να βελτιώσετε την κακοσμία με συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή. Εάν απλές τεχνικές στοματικής υγιεινής δεν λύσουν το προβλημά σας, τότε επθσκεφθείτε τον οδοντίατρο για να βεβαιωθείτε ότι πιο σοβαρά προβλήματα υγείας δεν προκαλούν αυτό το πρόβλημα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η κακοσμία ποικίλλει,αναλόγως της πηγής αυτής ή της υποκείμενης αιτίας. Αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την άσχημη αναπνοή τους ακόμη και αν το πρόβλημα είναι μικρό ενώ άλλοι έχουν έντονη κακοσμία και δε το γνωρίζουν.
Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πως μυρίζει το στόμα σας, ρωτήστε ένα φίλο σας ή ένα συγγενή σας να επιβεβαιώσει αν μυρίζει ή όχι το στόμα σας.
Η κακοσμία ποικίλλει,αναλόγως της πηγής της και της υποκείμενης αιτίας. Ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για την αναπνοή τους ακόμη και αν έχουν πολύ ήπια ή καθόλου κακοσμία, ενώ άλλοι έχουν έντονη κακοσμία και δε το γνωρίζουν. Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθείτε την οσμή του στόματός σας, ρωτήστε ένα φίλο ή ένα συγγενή σας να επιβεβαιώσει την κακοσμία.

Πότε πρέπει να δω ένα γιατρό;

Εάν έχετε κακοσμία,αρχικά αναθεωρήστε τις συνήθειες στοματικής υγιεινής. Δοκιμάστε να αλλάξετε τρόπο ζωής,όπως βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας σας μετά από κάθε γεύμα, χρήση οδοντικού νήματος και κατανάλωση περισσότερου νερού.
Εάν η κακοσμία σας παραμένει μετά από αυτές τις αλλαγές, δείτε έναν ειδικό οδοντίατρο. Συνήθως τα αίτια της κακοσμίας εντοπίζονται μέσα στη στοματική κοιλότητα και σπάνια σε άλλες περιοχές του σώματος. Εάν ο οδοντίατρος ανιχνεύσει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί κακοσμία, θα σας παραπέμψει σε έναν ιατρό για τη διάγνωση της αιτίας του προβλήματος.

Ποιά είναι τα αίτια;

Υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Τροφές: Η διάσπαση των τροφών μέσα και γύρω από τα δόντια μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των μικροβίων προκαλώντας κακοσμία. Κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως κρεμμύδια, σκόρδα και διάφορα μπαχαρικά, επίσης μπορεί να προκαλέσει κακοσμία. Μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών,αυτές εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτού μεταφέρονται στους πνεύμονες επηρεάζοντας την αναπνοή σας.

Προιόντα καπνού: Το κάπνισμα προκαλεί ιδιαίτερη κακοσμία. Οι καπνιστές και οι χρήστες καπνού εκδηλώνουν πιο συχνά παθήσεις των ούλων, μία άλλη πηγή κακοσμίας.

Φτωχή στοματική υγιεινή: Εάν δε βουρτσίζετε τα δόντια σας και δε κάνετε χρήση οδοντικού νήματος καθημερινώς, υπολείματα τροφών παραμένουν στο στόμα σας προκαλώντας κακοσμία.
Ένα άχρωμο,κολλώδες στρώμα μικροβίων(πλάκα) δημιουργείται επάνω στα δόντια σας. Εάν η πλάκα δεν απομακρυνθεί, μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να σχηματίσει θυλάκους μεταξύ των δοντιών και των ούλων(περιοδοντίτιδα).
Η γλώσσα σας επίσης παγιδεύει μικρόβια τα οποία προκαλούν κακοσμία.
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται σωστά ή δεν εφαρμόζουν καλά στα ούλα μπορεί να παγιδεύσουν μικρόβια και υπολείματα τροφών προκαλώντας κακοσμία.

Ξηροστομία: Το παραγόμενο σάλιο βοηθάει στον καθαρισμό του στόματος, απομακρύνοντας μικρόβια που προκαλούν κακοσμία. Μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροστομία μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση κακοσμίας λόγω μείωσης παραγωγής σάλιου. Η ξηροστομία φυσιολογικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας την "πρωινή κακοσμία" , η οποία επιδεινώνεται εαν κοιμάστε με ανοιχτό στόμα. Χρόνια ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από πρόβλημα των σιαλογόνων αδένων και ορισμένες παθήσεις.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί έμμεσα να προκαλέσουν κακοσμία μέσω πρόκλησης ξηροστομίας. Άλλα μπορεί να διασπασθούν στο σώμα σας ελευθερώνοντας χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ποιότητα του εκπνεόμενου αέρα.

Μολύνσεις του στόματος: Η κακοσμία μπορεί να προκαλείται από χειρουργικά τραύματα όπως μετά εξαγωγή των δοντιών, ή σαν αποτέλεσμα οδοντικής τερηδόνας, παθήσεων των ούλων ή στοματικά έλκη.

Άλλες καταστάσεις στόματος,μύτης και φάρυγγα: Η κακοσμια μπορεί να προέρχεται από μικρούς λίθους που σχηματίζονται μέσα στις αμυγδαλές και καλύπτονται με μικρόβια που προκαλούν κακοσμία.
Μολύνσεις ή χρόνια φλεγμονή της μύτης, στα ιγμόρεια ή στο φάρυγγα,που μπορεί να συνεισφέρουν σε οπισθορινικές εκκρίσεις,μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακοσμία.

Άλλες αιτίες: Παθήσεις,όπως ορισμένες μορφές καρκίνου, και καταστάσεις όπως μεταβολικές διαταραχές,μπορούν να προκαλέσουν εντονη κακοσμία σαν ένα αποτέλεσμα παραγωγής διαφόρων χημικών ουσιών.
Χρόνα παλινδρόμηση οξέων του στομάχου(γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να σχετίζεται με κακοσμία.
Η κακοσμία στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε ένα ξένο σώμα,όπως ένα κομμάτι τροφής που είναι εγκλωβισμένο στις αμυγδαλές.

Συμπέρασμα

Εάν η κακοσμία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υποχωρεί με εφαρμογή των συνήθων μετρων στοματικής υγιεινής καλέστε μας για να κανονίσετε ένα ραντεβού μαζί μας για περαιτέρω διερεύνηση και διάγνωση των αιτίων αυτής.Πίσω από την κακοσμία μπορεί να κρύβεται μία σοβαρή πάθηση.

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ Ή ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

όψεις πορσελάνηςΤι είναι οι όψεις ρητίνης;
Είναι ο λιγότερο επιθετικός τρόπος αποκατάστασης της αισθητικής του χαμόγελου.
Εάν έχετε τριμένα, στραβά ή κατεστραμένα δόντια τότε η σύνθετη ρητίνη μπορεί να διαμορφωθεί κατευθείαν επάνω στα δόντια σας δημιουργώντας πολύ όμορφα αποτελέσματα.
Οι όψεις σύνθετης ρητίνης είναι συντηρητική εναλλακτική λύση της πορσελάνης και κατασκευάζονται από διαφανή ρητίνη που προσεκτικά διαμορφώνεται και σκληρύνεται επάνω στα δόντια σε μια συνεδρία.
Είναι πιο προσιτές από την πορσελάνη,έχουν χρόνο ζωής 7-10 χρόνια και κοστίζουν σχεδόν 50% λιγότερο από τις αντίστοιχες της πορσελάνης.
Οι ασθενείς αγαπούν τις όψεις ρητίνης επειδή κατασκευάζονται γρήγορα, είναι λιγότερο ακριβές και δίνουν πολύ φυσικά και όμορφα αποτελέσματα.
Η πλήρης αποκατάσταση του χαμόγελου μπορεί να κοστίσει το ήμισυ των όψεων πορσελάνης και μπορούν να αποκαταστήσουν σχεδόν όλα τα αισθητικά προβλήματα των δοντιών.
Για την καλλίτερη κατανόηση του κειμένου ας δούμε πρώτα τι είναι η σύνθετη ρητίνη.
Είναι ένα πολυμερές ειδικό οδοντιατρικό υλικό σε μορφή πάστας και στο χρώμα των δοντιών που τοποθετείται και διαμορφώνετσι στην επιφάνεια των δοντιών. Μόλις διαμορφωθεί κατάλληλα, σκληρύνεται με ειδικό φως και στιλβώνεται.
Οι ρητίνες είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως για αποκατάσταση αισθητικών προβλημάτων.
Οι όψεις ρητίνης είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής, του πολυμερισμού και της στίλβωσης της σύνθετης ρητίνης για τη δημιουργία μιας νέας τέλειας επιφάνειας δοντιού που αντικαθιστά μια παλαιά που μπορεί νάναι τριμένη, κατεστραμένη και αντιαισθητική.

Όψεις σύνθετης ρητίνης vs όψεις πορσελάνης.

Οι όψεις σύνθετης ρητίνης είναι πολύ διαφορετικές από τις όψεις πορσελάνης για μια σειρά από λόγους που φαίνονται λεπτομερώς παρακάτω:

Ίδια ημέρα / μια συνεδρία

Πιθανώς η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι οι όψεις σύνθετης ρητίνης μπορούν να κατασκευαστούν και να ολοκληρωθούν σε ένα οδοντιατρικό ραντεβού.
Οι όψεις πορσελάνης χρειάζονται περισσότερα ραντεβού για την ολοκλήρωσή τους. Επίσης απαιτούν τρόχισμα των δοντιών και τοποθέτηση προσωρινών αποκαταστάσεων.

Κόστος

Η τιμή των όψεων σύνθετης ρητίνης είναι σημαντικά μικρότερο συγκριτικά με εκείνο των όψεων πορσελάνης.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι όψεις σύνθετης ρητίνης δεν είναι τόσο καλές όσο οι όψεις πορσελάνης.Είναι δυο διαφορετικά υλικά.

Προετοιμασία των δοντιών

Οι όψεις πορσελάνης απαιτούν τρόχισμα των δοντιών πριν την εφαρμογή αυτών.Τα φυσικά δόντια τροχίζονται,με χρήση τοπικής αναισθησίας, προς απόδοση ιδιαίτερου σχήματος για την υποδοχή των τελικών όψεων. Οι όψεις συγκολλώνται στη θέση τους επάνω στα δόντια. Όσο πιο νωρίς τροχίζεται ένα δόντι τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καταστραφεί ή να νεκρωθεί.
Αντιθέτως, οι όψεις σύνθετης ρητίνης δεν απαιτούν τρόχισμα των δοντιών ούτε τοπική αναισθησία για την κατασκευή τους.

Μειονεκτήματα-Πλεονεκτήματα

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ όψεων σύνθετης ρητίνης και πορσελάνης είναι απλώς το ποιός τις κατασκευάζει.
Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο έχοντας ως βάση το αποτύπωμα του στόματος του ασθενούς που έχει λάβει ο οδοντίατρος.Μετά την ολοκλήρωσή τους,στέλνονται στον οδοντίατρο για να τις κολλήσει στα δόντια του ασθενούς.
Επειδή τα στάδια κατασκευής(κλινικά και εργαστηριακά) είναι πολλά υπάρχει πιθανότητα κάτι να μην πάει καλά επηρεάζοντας έτσι την τελική εφαρμογή των όψεων πορσελάνης στα δόντια. Άλλες φορές,υπάρχει διαφορά χρώματος μεταξύ όψεων πορσελάνης και φυσικών δοντιών.
Αντιθέτως,οι όψεις σύνθετης ρητίνης κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο κατευθείαν στην επιφάνεια των δοντιών χωρίς την παραμικρή παραμόρφωση. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεσθε έναν ταλαντούχο και έμπειρο με την τεχνική οδοντίατρο που θα χειρισθεί τη σύνθετη ρητίνη με τον καλλίτερο τρόπο προς επίτευξη ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος.

Είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης ασφαλείς για την υγεία του στόματος;

Ναι,απολύτως ασφαλείς.

Δυνατότητα επιδιόρθωσης

Οι όψεις πορσελάνης μειονεκτούν στη δυνατότητα επιδιόρθωσης.Σε περίπτωση ενός κατάγματος της όψης αυτή δεν επιδέχεται επιδιόρθωση αλλά πρέπει να αφαιρεθεί και να επανακατασκευασθεί. Αντιθέτως, οι όψεις σύνθετης ρητίνης επιδέχονται οποιαδήποτε διόρθωσης.

Ποιά είναι η διαδικασία κατασκευής;

Η διαδικασία κατασκευής όψεων σύνθετης ρητίνης είναι πολύ απλή.
Πρώτα γίνεται μια συζήτηση με τον οδοντίατρο,εκτίμηση του στόματος και η εξήγηση του σχεδίου θεραπείας.
Πριν την κατασκευή των όψεων, ο οδοντίατρος ίσως χρειασθεί να βελτιώσει την υγεία του στοματός με καθαρισμό των δοντιών και βελτίωση της υγείας των ούλων.
Στη συνέχεια αρχίζει η κατασκευή των όψεων. Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ούτε τροχισμός των δοντιών. Ο οδοντίατρος τοποθετεί τη σύνθετη ρητίνη στην επιφάνεια των δοντιών, την μορφοποιει με ειδικά εργαλεία και λεπτούς χειρισμούς.
Μετά την μορφοποίηση του σχήματος, σκληραίνει το υλικό με ειδικό φως και στιλβώνει τη ρητίνη ώστε να αποκτήσει παρόμοια στιλπνότητα με τα φυσικά δόντια.
Η όλη διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από δυο ώρες και στο τέλος αυτής θα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το όμορφο καινούργιο χαμογελό σας!

Σε αντίθεση με τις στεφάνες(κορώνες) που καλύπτουν όλο το δόντι, οι όψεις είναι λεπτές φλοίδες ρητίνης ή πορσελάνης που καλύπτουν μόνο την πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.

Εφαρμόζονται για την αισθητική-λειτουργική αποκατάσταση:
- Σπασμένων δοντιών.
- Τριμένων δοντιών.
- Δυσχρωμικών δοντιών
- Κενών διαστημάτων(αραιοδοντίας) μεταξύ των δοντιών.
- Νάνων(ατροφικών) δοντιών.

Συγκολλώνται μόνιμα στην επιφάνεια των δοντιών προσφέροντας ένα άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΡΗΔΟΝΑ-ΠΟΛΦΙΤΙΣ-ΝΕΚΡΟΣ ΠΟΛΦΟΣ-ΑΠΟΣΤΗΜΑ

θεραπεία ριζικών σωλήνων,απονευρώσεις δοντιώνΑυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη μιας κατάστασης αν μείνει αθεράπευτη. Δηλαδή,μια χαλασμένη περιοχή του δοντιού(τερηδόνα) μπορεί να εξελιχθεί με τη βοήθεια των μικροβίων του στόματος, και να προσβάλλει τους εσωτερικούς ιστούς(πολφός ή νεύρο όπως το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος) του δοντιού. Τότε προκαλείται φλεγμονή του πολφού(πολφίτιδα) η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί,μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος στο άκρο των ριζών(ακροριζικό ή οδοντοφατνιακό απόστημα).
Συνεπώς,η εξέλιξη μιας τερηδόνας,αν αφαιθεί αθεράπευτη,μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή κατάσταση όπως το απόστημα.

Πως αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις;

Οδοντική τερηδόνα.

Προκαλείται από τη δράση των μικροβίων του στόματος,μέσω παραγωγής οξέων,στην επιφάνεια των δοντιών.Αρχικά σχηματίζεται μία γαλακτώδης(σαν κιμωλία) περιοχή η οποία σταδιακά διαλύεται σχηματίζοντας μια τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ήπιος πόνος που συνήθως γίνεται έντονος με κάποιο ερέθισμα όπως γλυκό ή κρύο.
Αντιμετωπίζεται με καθαρισμό της κατεστραμένης περιοχής του δοντιού και σφράγισμα αυτής με ειδικά αισθητικά(στο χρώμα του δοντιού) υλικά.

Πολφίτις(φλεγμονή των μαλακών ιστών του δοντιού).

Αν η τερηδόνα αφαιθεί αθεράπευτη συνεχίζεται η καταστροφή των σκληρών ιστών(αδαμαντίνη,οδοντίνη) του δοντιού με αποτέλεσμα την μικροβιακή προσβολή των μαλακών ιστών(πολφός) του δοντιού. Συνήθως τότε ο πόνος γίνεται έντονος με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Νεκρός πολφός

Αν η πολφίτιδα αφαιθεί χωρίς θεραπεία τότε ο πολφός πεθαίνει(νεκρώνεται) παράγοντας κάποιες τοξικές ουσίες.Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται και με κακοσμία. Τα μικρόβια του νεκρού πολφού πολλαπλασιάζονται και προχωρούν έξω από τη ρίζα του δοντιού(μέσω μιας μικρής τρύπας που υπάρχει στο άκρο της ρίζας) προσβάλλοντας τους ιστούς που βρίσκονται γύρω από τις ρίζες(περιακροριζικοί ιστοί) προκαλώντας ακροριζικό απόστημα.
Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία(γνωστό ως απονεύρωση),δηλαδή την απομάκρυνση των νεκρών και μολυσματικών στοιχείων του πολφού,την απολύμανση των ριζικών σωλήνων(σωλήνες στο εσωτερικό των δοντιών που περιέχουν τον πολφό) και το στεγανό σφράγισμα αυτών με ειδικό υλικό.

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας το κατεστραμένο δόντι,αναλόγως της κατάστασης(ακεραιότητας) του εναπομείναντος τμηματός του,είτε σφραγίζεται(στην περίπτωση καταστροφής μικρής έκτασης) ή σφραγίζεται και στη συνέχεια καλύπτεται με μια στεφάνη(θήκη) πορσελάνης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα του δοντιού.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

φροντίδα των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,δόντια,εγκυμοσύνηΗ στοματική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και η καθυστερημένη θεραπεία μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία των εγκύων γυναικών.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να διεγείρει προβλήματα στοματικής υγείας,που περιλαμβάνουν προβλήματα ούλων και οδοντικές αποτριβές.

Α. Προβλήματα ούλων
Οι ορμονικές μεταβολές αυξάνουν τον κίνδυνο ουλικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η φλεγμονή των ούλων είναι γνωστή σαν ουλίτιδα. Στα σημεία της ουλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνονται οίδημα(πρήξιμο) και αιμορραγία. Μια επιπλέον φροντίδα των δοντιών σας μπορεί να βοηθήσει. Έτσι,αφιερώστε λίγο χρόνο για:
- βούρτσισμα των δοντιών σας 2 λεπτά ημερησίως με φθοριούχο οδοντόπαστα.
- καθαρισμό των διαστημάτων μεταξύ των δοντιών σας μια φορά την ημέρα με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια μεσοδοντίων.
Εάν αφεθεί αθεράπευτη,η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Τότε η φλεγμονή εξαπλώνεται πέρα από τα ούλα στους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Η περιοδοντίτιδα αν αφεθεί χωρίς θεραπεία,τα δόντια χαλαρώνουν και χάνονται.
Επίσης,μερικές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν επουλίδες στα ούλα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές δεν προκαλούν πόνο αλλά μπορεί να δυσκολεύουν τη διατήρηση της φροντίδας των δοντιών.Συνήθως,εξαφανίζονται μετά τον τοκετό και αν παραμένουν χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση από τον οδοντίατρο.

Β. Διάβρωση δοντιών
Είναι η απώλεια της εξωτερικής σκληρής στιβάδας των δοντιών. Μπορεί να συμβεί όταν τα δόντια εκτίθενται επανειλλημένα σε οξέα. Εάν υπάρχουν συχνοί έμετοι,υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οδοντικής διάβρωσης.
Για να προλάβετε την οδοντική διάβρωση, ξεπλύνετε το στόμα σας μετά τον εμετό με ένα κουταλάκι σόδα διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.
Μη βουρτσίσετε τα δόντια με το διάλυμα σόδας! Η πλύση θα εμποδίσει τα οξέα να προσβάλλουν τα δόντια σας και ο χρόνος θα επιτρέψει το σμάλτο των δοντιών σας να σκληρύνει. Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόπαστα περίπου μετά μια ώρα.

Γ. Ακτινογραφίες
Μπορεί να ανησυχείτε για τις ακτινογραφίες,τη λήψη φαρμάκων ή το χρόνο επίσκεψης στον οδοντίατρό σας.
- Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες θεωρούνται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την προυπόθεση χρήσης ειδικής προστατευτικής ποδιάς μολύβδου που καλύπτει τον θώρακα και την κοιλιακή χώρα.
- Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία σας. Για παράδειγμα, μπορεί νάχετε μια τερηδόνα που χρειάζεται θεραπεία.Ο οδοντίατρος διαθέτει ασφαλείς λύσεις σε τοπικά αναισθητικά,αντιβιοτικά και αναλγητικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Αν και η θεραπεία είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,είναι καλλίτερα να γίνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου εγκυμοσύνης. Η ναυτία και οι έμετοι μπορεί να είναι πρόβλημα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου μπορεί να αισθάνεστε δυσάρεστα κατά το ξάπλωμα στην οδοντιατρική καρέκλα λόγω του βάρους του μωρού. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας εάν αισθάνεστε δυσάρεστα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εκείνος θα σας βοηθήσει να αλλάξετε θέση.

Συμπέρασμα
Οι οδοντίατροι και οι γυναικολόγοι συμφωνούν ότι η στοματική φροντίδα είναι ασφαλής και σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι' αυτό επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά για τη διατήρηση της υγείας του στοματός σας.
Η διατήρηση καλής υγείας των δοντιών της εγκύου εξασφαλίζει και την υγεία των δοντιών του εμβρύου.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ - ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

τερηδόνα,ουλίτιδα,πρόληψη1) Βουρτσίστε τα δόντια σας δυο φορές ημερησίως με φθοριούχο οδοντόπαστα και με ικανοποιητική διάρκεια.

Συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών.

Οι σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές για τη συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του διπλού ημερήσιου βουρτσίσματος συγκριτικά με βούρτσισμα μικρότερης συχνότητας. Το διπλό ημερήσιο βούρτσισμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνων,υφίζησης των ούλων και περιοδοντίτιδας.Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα προκύπτουν όταν το βούρτσισμα συνδυάζεται με χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας.

Χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας.

Η προστασία είναι ανάλογη της συγκέντρωσης φθορίου. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας του εμπορίου σε παιδιά και ενήλικες μειώνει την τερηδόνα κατά 16% ανά δόντι έως 31% ανά επιφάνεια συγκριτικά με τα άτομα που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους.
Οι συνταγογραφούμενες οδοντόπαστες με υψηλότερη συγκεντρωση φθορίου(5,000 ppm) προστατεύουν ακόμη περισσότερο από την τερηδόνα των ριζών συγκριτικά με τις εμπορικές οδοντόπαστες χαμηλής συγκέντρωσης φθορίου(1,000-1,500 ppm).

Διάρκεια βουρτσίσματος.

Το βούρτσισμα διάρκειας δυο λεπτών οδηγεί σε υψηλότερη μείωση της οδοντικής πλάκας(ευθύνεται για την ανάπτυξη τερηδόνας,ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας) συγκριτικά με βούρτσισμα διάρκειας ενός λεπτού. Το δίλεπτο βούρτσισμα όλων των δοντιών μπορεί να εκφρασθεί σαν βούρτσισμα τριάντα δευτερολέπτων ανά τεταρτημόριο(άνω δεξιά,άνω αριστερά,κάτω δεξιά,κάτω αριστερά) ή περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα ανά δόντι.

2) Καθαρίστε το χώρο μεταξύ των δοντιών σας καθημερινώς.

Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων περιοχών με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια μεσοδοντίων συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη διατήρηση της στοματικής υγείας σε συνδυασμό με το βούρτσισμα.

3) Προτιμάτε υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας τα σακχαρούχα αναψυκτικά και snacks.

Υπάρχει επιστημονική θετική συσχέτιση μεταξύ της λήψης ζάχαρης και τερηδόνας. Επίσης,η λήψη διαφόρων σακχαρούχων snacks(πατατάκια,γκοφρέτες κλπ) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας και ουλίτιδας.

4) Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Πρέπει να γίνεται ανά προγραμματισμένα εξαμηνιαία τακτά διαστήματα.
Κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο θα γίνει τόσο ο προληπτικός καθαρισμός των δοντιών όσο και η θεραπεία στοματικών παθήσεων.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ:ΜΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΗ ΝΟΣΟΣ!

περιοδοντίτιδα,ουλίτιδα,περιοδοντίτιδαΗ περιοδοντίτιδα είναι μια ομάδα παθολογικών καταστάσεων.Όλες αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν φλεγμονή των ούλων και των άλλων ιστών(οστείνη,ίνες κολλαγόνου,οστούν) που στηρίζουν τα δόντια(περι-οδοντίτιδα=φλεγμονή των ιστών πέριξ των δοντιών).
Αυτή η νόσος συνήθως αρχίζει σαν ουλίτιδα(φλεγμονή μόνο των ούλων και όχι των υπολοίπων ιστών(περιοδοντικές ίνες και οστούν).

Αιτιολογία

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται συνήθως από μικρόβια που προσκολλώνται στην επιφάνεια των δοντιών κοντά στο όριο των ούλων και οδηγούν σε μόλυνση. Ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση με παραγωγή ορισμένων ουσιών και μερικές από αυτές είναι βλαπτικές για τον ίδιο τον οργανισμό. Αυτές καταστρέφουν το οστούν και τον περιοδοντικό σύνδεσμο(ίνες κολλαγόνου που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους) γύρω από τα δόντια.
Εάν αυτή η διαδικασία αφεθεί ανεξέλεγκτη,τα δόντια χάνονται.Θύλακοι σχηματίζονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων, κυρίως στις περιοχές υψηλότερης ανάπτυξης των μικροβίων. Εάν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, τα δόντια αρχίζουν να κουνάνε και τελικά χάνονται.
Η περιοδοντίτιδα συνήθως είναι ανώδυνη(δεν συνοδεύεται με πόνο).
Ηλικιωμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην περιοδοντίτιδα.
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και οι καπνιστές(και ηλεκτρονικού τσιγάρου) έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από περιοδοντίτιδα.Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
- Κόκκινα,πρησμένα ή αιμορραγούντα ούλα.
- Υφίζηση των ούλων(ούλα που έχουν υποχωρήσει).
- Εύσειστα δόντια(δόντια που κουνάνε).
- Χαμένα δόντια.
- Κακοσμία.
- Δυσάρεστη γεύση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημεία της περιοδοντίτιδας.

Διάγνωση

Γίνεται με κλινική εξέταση του στόματος και έλεγχο των ούλων με ειδικό εργαλείο(περιοδοντική μύλη). Εάν υπάρχει περιοδοντίτιδα, το εργαλείο θα καταλήξει βαθύτερα μεταξύ των δοντιών και των ούλων-συγκριτικά με φυσιολογική κατάσταση- εικόνα που δηλώνει την ύπαρξη περιοδοντικού θυλάκου.
Επίσης γίνεται έλεγχος για εύσειστα και ελλείποντα δόντια. Η ελαφρά κινητικότητα των δοντιών μπορεί να είναι φυσιολογική κατάσταση ακόμη και σε ανθρώπους που δεν νοσούν από περιοδοντίτιδα,όμως τα δόντια μπορεί να κουνάνε περισσότερο σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα.Αυτό οφείλεται στην καταστροφή των περιοδοντικών ινών και του οστού που στηρίζουν τα δόντια. Ο βαθμός κινητικότητας είναι ανάλογος της καταστροφής αυτών των ιστών.
Ο ακτινογραφικός έλεγχος βοηθάει συμπληρωματικά στη διάγνωση της νόσου, ειδικά η σύγκριση της τελευταίας ακτινογραφίας με προηγούμενη ακτινογραφία του στοματός σας.

Πρόγνωση της νόσου

Η περιοδοντίτιδα δεν αντιστρέφεται πλήρως. Μερικές φορές οι κατεστραμμένες περιοδοντικές ίνες και το οστούν μπορούν να αναγεννηθούν,όμως τις περισσότερες φορές δεν αναγεννώνται.
Η θεραπεία της νόσου μπορεί να προλάβει μεγαλύτερη βλάβη,βελτιώνοντας επίσης την υγεία του στόματος και των δοντιών σας.
Η πρόγνωση είναι καλλίτερη εάν η περιοδοντίτιδα διαγνωσθεί πριν αυτή γίνει σοβαρή. Μόλις αρχίσει να καταστρέφεται το οστούν η πορεία της επιδεινώνεται.Είναι πολύ σημαντικό για τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας δεν έχει καλά αποτελέσματα στους καπνιστές.
Μόλις η περιοδοντίτιδα τεθεί υπό έλεγχο, το τακτικό-σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος είναι πολύ σημαντικά.Επίσης οι τακτικές προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πρόληψη

Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος(πρωί-βράδυ) βοηθάει στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας. Επίσης βοηθάει σημαντικά ο εξαμηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος και ο καθαρισμός των δοντιών. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Θεραπεία

Η απαιτούμενη θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας της περιοδοντίτιδας. Η σοβαρότητα της νόσου διακρίνεται σε ελαφρά, μέτρια και βαρειά.

α. Η Ελαφρά περιοδοντίτιδα συνήθως θεραπεύεται με καθαρισμό και απόξεση της ρίζας των δοντιών. Ο καθαρισμός(αποτρύγωση) απομακρύνει την μικροβιακή πλάκα και την πέτρα(τρυγία) από τα δόντια υπεράνω και κάτω από το όριο των ούλων(υπερουλικά και υποουλικά). Η ριζική απόξεση λειαίνει την επιφάνεια των ριζών,κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την προσκόλληση και ανάπτυξη των μικροβίων σε αυτή την περιοχή. Συνδυαζόμενος με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος στο σπίτι, αυτός ο ειδικός καθαρισμός συχνά είναι αρκετός για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

β. Η Μέτρια περιοδοντίτιδα χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία συγκριτικά με την Ελαφρά περιοδοντίτιδα. Μπορεί να χρειάζεται κάτι περισσότερο από αποτρύγωση και ριζική απόξεση,όπως χειρουργικη αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποσκοπεί είτε στην αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής των ούλων έτσι ώστε να εφάπτονται καλλίτερα στην επιφάνεια των δοντιών ή στην αναγέννηση του οστού που έχει καταστραφεί.

γ. Η Σοβαρή περιοδοντίτιδα συνήθως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση με ταυτόχρονη χορήγηση αντιβιοτικών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εξαγωγή των δοντιών που δεν μπορούν να σωθούν.

Οποιοσδήποτε με περιοδοντιτιδα πρέπει πολύ προσεκτικά,δυο φορές ημερησίως,να βουρτσίζει τα δόντια του και να καθαρίζει τα μεσοδόντια(περιοχές μεταξύ των δοντιών) με τα ειδικά βουρτσάκια περιοδοντίου ή/και οδοντικό νήμα.

Πότε να καλέσεις οδοντίατρο;

Καλέστε μας εάν τα ούλα ματώνουν ή πρήζονται ή εάν παρατηρήσετε κινητικότητα ή αραίωση των δοντιών.
Η καλλίτερη επιλογή δράσης είναι ο τακτικός 6μηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος.Κατά τη διάρκεια του επανελέγχου ο οδοντίατρος θα φροντίσει για την βελτίωση των δοντιών και των ούλων σας.

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΥ ΟΥΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ(EMERGENCE PROFILE) ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

ουλικό περίγραμμα,εμφυτεύματαTι είναι το ουλικό περίγραμμα;

Για να γίνει κατανοητή η έννοια ας υποθέσουμε ότι ένα δόντι εξάγεται ακέραιο από τη θέση του. Στη θέση της ρίζας του θα μείνει ένα κενό(το φατνίο) το οποίο στο ανώτερο σημείο του περιβάλλεται από τα ούλα τα οποία ήταν κολλημένα και στηριζόταν στη ρίζα του εξαχθέντος δοντιού. Ακριβώς αυτό το κυκλοτερές σχήμα των ούλων είναι το ουλικό περίγραμμα.

Στα φυσικά δόντια,λόγω σχήματος της ρίζας αυτών, το ουλικό περίγραμμα αναδύεται ομαλά (σαν χωνάκι παγωτού) από το εσωτερικό του φατνίου προς τα έξω. Ουσιαστικά,το σχήμα της ρίζας του εκάστοτε δοντιού διαμορφώνει το σχήμα και τη διάμετρο του ουλικού περιγράμματος.
Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν στα εμφυτεύματα λόγω του τυποποιημένου κυλινδρικού σχήματος αυτών αφενός και της μικρής διαμέτρου αυτών (3.3-6.5 χιλιοστά) αφετέρου. Η αντίστοιχη αυχενική διάμετρος των δοντιών ποικίλλει από 4-9 χιλιοστά καθώς επίσης το σχήμα αυτής από στρογγυλή μέχρι ωοειδής.

Συνεπώς υπάρχη η ανάγκη,κατα την κατασκευή των προσθετικών αποκαταστάσεων επί εμφυτευμάτων, βελτιστοποίησης του αναδυόμενου υλικού περιγράμματος γύρω από τα εμφυτεύματα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η φυσική αισθητική εμφάνιση και η διατήρηση υγείας της περιοχής.
Εάν αρκεστούμε στην μη-βελτιστοποίηση του ουλικού περιγράμματος,τότε η προσθετική μας αποκατάσταση π.χ. στεφάνη(θήκη) θα ξεκινάει με πολύ στενό περίγραμμα στην περιοχή του εμφυτεύματος και μετά το περίγραμμά της θα αυξάνεται υπό τη μορφή μανιταριού(στενός μίσχος κάτω από τα ούλα και φαρδειά κεφαλή επάνω από αυτά). Αυτό το μανιταροειδές σχήμα στην αυχενική περιοχή της προσθετικής αποκατάστασης αφενός επηρεάζει αρνητικά την αισθητική της περιοχής και αφετέτου συμβάλλει στην παγίδευση τροφών και ανάπτυξη μικροβιακής πλάκας επηρεάζοντας την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

Έτσι προκύπτει η ανάγκη βελτιστοποίησης του αναδυόμενου ουλικού περιγράμματος.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές βελτιστοποίησης του αναδυόμενου ουλικού περιγράμματος. Ορισμένες από αυτές είναι χειρουργικές και εφαρμόζονται είτε κατά την χειρουργική φάση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων ή αργότερα κατά την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, μετά την παρέλευση του απαραίτητου χρόνου(3-4 μήνες) οστεοενσωμάτωσης.

Ιδία μέθοδος βελτιστοποίησης ουλικού περιγράμματος.

Η δική μας μέθοδος δεν είναι χειρουργική αλλά εργαστηριακή.
Εφαρμόζεται μετά την λήψη του αποτυπώματος για την κατασκευή της προσθετικής επι-εμφυτευματικής αποκατάστασης.
Η μέθοδος είναι απλή και αφορά στη διαμόρφωση,με τη βοήθεια ενός νυστεριού, του ιδανικού σχήματος των τεχνητών μαλακών ούλων του εκμαγείου,αναλόγως του δοντιού που υποκαθιστά ένα εμφύτευμα. Επί παραδείγματι,αν το εμφύτευμα υποκαθιστά τον πρώτο προγόμφιο της άνω γνάθου,τα μαλακά τεχνητά ούλα γύρω από το προσθετικό κολόβωμα επί του εκμαγείου, "σμιλεύονται" σε ωοειδές σχήμα με μεγαλύτερη διάμετρο την παρειο-υπερώια και μικρότερη την εγγύς-άπω. Αν το εμφύτευμα υποκαθιστά τον πρώτο γομφίο της κάτω γνάθου, τα τεχνητά μαλακά ούλα "σμιλεύονται" σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 9x9 χιλιοστών(διότι τόση είναι η διάμετρος του συγκεκριμένου φυσικού δοντιού στον αυχένα).
Μετά την εξατομίκευση του περιγράμματος με σμίλευση των μαλακών τεχνητών ούλων γύρω από τον αυχένα του προσθετικού κολοβώματος(μεταλλικό εξάρτημα που κοχλιώνεται στο εμφύτευμα και στηρίζει την προσθετική αποκατάσταση) επί του εκμαγείου κατασκευάζεται μια μεταβατική-προσωρινή θήκη που συγκολλάται επάνω στο κολόβωμα εντός του στόματος για αρκετό χρονικό διάστημα εξασφαλίζοντας την μορφοποίηση-ωρίμανση των ούλων σύμφωνα με το "σμιλεμένο" αναδυόμενο ουλικό περίγραμμα. Μετά την αφαίρεση της προσωρινής-μεταβατικής πρόσθεσης(θήκης) λαμβάνεται το αποτύπωμα της περιοχής και κατασκευάζεται η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση με το ιδανικό εξατομικευμένο σχήμα στην ουλική περιοχή της πράγμα που της δίνει τη δυνατότητα να μοιάζει με φυσικό δόντι.
Συνεπώς, με τη "σμίλευση" αυτή διαμορφώνουμε την αυχενική περιοχή των ούλων γύρω από το εμφύτευμα στο ιδανικό φυσικό εύρος με αποτέλεσμα την σταδιακή "ανάδυση" της πορσελάνης της πρόσθεσης με φυσικό τρόπο,δηλαδή με κλιμακωτή αύξηση της διαμέτρου αυτής από τον αυχένα προς τη μασητική επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνεται η παγίδευση τροφών και η ανάπτυξη μικροβιακής πλάκας που δρουν εις βάρος διατήρησης της υγιεινής και μακροχρόνιας υγείας της περιοχής. Εκτός αυτού του πλεονεκτήματος,εξασφαλίζεται η άριστη αισθητική της αυχενικής περιοχής των επι-εμφυτευματικών προσθετικών αποκαταστάσεων ειδικά στην πρόσθια αισθητική ζώνη.
Εν κατακλείδι, το αναδυόμενο ουλικό περίγραμμα πρέπει να θεωρείται σαν μιά συνολική έννοια: Είναι το τμήμα της προσθετικής αποκατάστασης που επιτρέπει στο εμφύτευμα να μοιάζει σαν ένα φυσικό δόντι. Ένα εξαιρετικό αναδυόμενο ουλικό περίγραμμα δίνει μια ομαλή μετάβαση από την κυλινδρική πλατφόρμα του εμφυτεύματος προς το φυσικό σχήμα του δοντιού στο επίπεδο των ούλων. Αυτό πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε προσθετική αποκατάσταση.


 

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

δόντια,κάταγμαΈνα ή περισσότερα δόντια μπορούν να υποστούν κάταγμα μετά από άσκηση υπερβολικής πίεσης ή κρούσης.
Η περιοχή του δοντιού που υφίσταται κάταγμα εξαρτάται από το είδος της τρώσης ή πίεσης.
Συνήθως τα κατάγματα οφείλονται σε δάγκωμα αντικειμένων, κακές έξεις (όπως άνοιγμα πωμάτων φιαλών), σφίξιμο-τρίψιμο των δοντιών (βρυγμός) και συνηθέστερα λόγω τρώσης κατά τη διάρκεια αθλοπαιδειών, κυρίως αθλημάτων που περιλαμβάνουν χτυπήματα με τα πόδια ή χέρια, επί παραδείγματι basket, king boxing κ.α.
Τα κατάγματα μπορεί να αφορούν μικρό ή μεγάλο μέρος της μύλης (τμήμα δοντιού που φαίνεται στο στόμα) του δοντιού ή να αφορούν τη ρίζα ενός ή περισσοτέρων δοντιών.
Αυτά μπορεί να είναι διαγώνια, κάθετα ή οριζόντια ή συνδυασμός αυτών.
Τα πιο σοβαρά είναι εκείνα που αφορούν τη ρίζα του δοντιού και μπορεί να συμβαίνουν στον αυχένα , στο μέσον ή στο άκρο της ρίζας (όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα).

Τρόποι αντιμετώπισης καταγμάτων

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των καταγμάτων εξαρτάται από το μέγεθος (έκταση που καταλαμβάνουν), την περιοχή (μύλη, αυχένας ή ρίζα).
Όταν αφορούν μικρό τμήμα της μύλης του δοντιού, η αποκατάσταση γίνεται με προσθήκη ενός αισθητικού υλικού που αποδίδει το σχήμα και το χρώμα του σπασμένου τμήματος του δοντιού.
Όταν τα κατάγματα της μύλης είναι μεγαλύτερα και έχουν προσβάλλει τον πολφό (σύμπλεγμα αγγείων και νεύρων) του δοντιού, τότε πρώτα απαιτείται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού και στη συνέχεια αποκατάσταση του σπασμένου τμήματος.
Τα κατάγματα ρίζας είναι πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.
Αν περιορίζονται στον αυχένα(cervical) της ρίζας, μετά την ενδοδοντική θεραπεία του δοντιού γίνεται η αποκατάσταση αυτών με προσθετικές τεχνικές όπως π.χ. τοποθέτηση ενδοριζικών αξόνων, ανασύσταση της μύλης και τοποθέτηση πρόσθεσης(στεφάνης-θήκης) πορσελάνης.
Αν επεκτείνονται στο μέσον(middle) της ρίζας υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία θεραπείας που περιλαμβάνει την ενδοδοντική θεραπεία και τη ναρθηκοποίηση της μύλης του δοντιού στα παρακείμενα δόντια με την ελπίδα το μυλικό τμήμα του δοντιού (εκείνο που βρίσκεται ψηλότερα από την γραμμή του κατάγματος) να επανασταθεροποιηθεί στο περιβάλλον οστούν.
Αν το κάταγμα αφορά το ακροριζικό(apical) τμήμα της ρίζας ακολουθείται η ίδια με την παραπάνω θεραπευτική αντιμετώπιση.

Πρόγνωση των καταγμάτων

Η καλή πορεία του σπασμένου δοντιού. μετά την θεραπευτική του αντιμετώπιση, εξαρτάται από τον χρόνο που έγινε η αντιμετώπιση από ειδικό. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται ένα κάταγμα τόσο καλλίτερη είναι η πρόγνωση αυτού. Αν καθυστερήσει η αντιμετώπιση τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απορρόφησης της ρίζας του δοντιού με αποτέλεσμα την απώλειά του.

Πρόληψη καταγμάτων

Ο καλλίτερος τρόπος αντιμετώπισης των καταγμάτων είναι η πρόληψη αυτών, που γίνεται με διάφορα μέσα και τρόπους,όπως:

- Μη μασάτε ή δαγκώνετε επάνων σε σκληρά αντικείμενα όπως πάγο, μολύβια,καπάκια μπουκαλιών.
- Μη σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο κατά τον ύπνο ή τη διάρκεια της ημέρας ζητείστε οδοντιατρική βοήθεια. Υπάρχουν ειδικές συσκευές για την αντιμετώπισή τους.
- Φοράτε πάντα έναν ειδικό νάρθηκα ή προστατευτική μάσκα όταν κάνετε αθλήματα επαφής.

Παρακάτω αναφέρουμε ένα περιστατικό για καλλίτερη κατανόηση του θέματος.

Άνδρας ηλικίας 40 ετών προσήλθε στο ιατρείο μας αναφέροντας έντονη κινητικότητα του πρώτου αριστερά προγομφίου της άνω γνάθου.
Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε σοβαρή οριζόντια και κάθετη κινητικότητα του συγκεκριμένου δοντιού καθώς και ήπια κινητικότητα του διπλανού του (δεύτερου προγομφίου).

Κατά τη λήψη του ιστορικού ο ασθενής ανέφερε ότι ασχολείται πολλά χρόνια με king boxing. Στην ερώτησή μας αν φοράει ειδικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια της άθλησης απάντησε θετικά.

Ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν ένοιωθε πόνο ή άλλη ενόχληση στην περιοχή.

Κατά την ενδοστοματική ακτινογραφία διαγνώσθηκε οριζόντιο, με διαγώνια κλίση, κάταγμα στο μέσο και των δυο ριζών συνοδευόμενο με έντονη φατνιολυσία (καταστροφή του οστού γύρω από τις ρίζες και απορρόφηση των ριζών χαμηλότερα από την γραμμή του κατάγματος.

Κατόπιν συναίνεσης του ασθενούς αποφασίσθηκε η χειρουργική εξαγωγή των ριζών, η θεραπευτική αντιμετώπιση της τοπικής φλεγμονής, η αποκατάσταση του χαμένου οστού με αναγεννητικές τεχνικές (μόσχευμα και μεμβράνη οστικής αναγέννησης) και η προσθετική αποκατάσταση με τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος.

ΒΡΥΓΜΟΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ(AWAKE BRUXISM)

βρουξισμός,βρυγμόςΕισαγωγή

Οι ασθενείς μπορεί να μη γνωρίζουν πως πάσχουν από βρυγμό εγρήγορσης,αλλά αυτή η διαταραχή έχει τη δυνατότητα να βλάψει το στοματογναθικό σύστημα. Όταν λέμε στοματογναθικό σύστημα εννοούμε τα δόντια,τους περιοδοντικούς ιστούς(ιστοί γύρω από τα δόντια),τους μύες και την κροταφογναθική διάρθρωση(ΚΓΔ).
Ο βρυγμός εγρήγορσης χαρακτηρίζεται από σφίξιμο ή τρίψιμο των δοντιών κατά τη φάση της εγρήγορσης σε αντίθεση με τον βρυγμό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου(sleep bruxism).
O βρυγμός ανήκει στις παραλειτουργικές λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος, δηλαδή αποτελεί μια δυσλειτουργία αυτού.
Η συχνότητα του προβλήματος ποικίλλει πολύ στις τρέχουσες μελέτες,από 5% έως 90% του πληθυσμού. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η δύναμη δήξης των ατόμων με παραλειτουργική δραστηριότητα όπως ο βρυγμός μπορεί να είναι 6 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τα άτομα χωρίς παραλειτουργικές έξεις.
Μεταξύ των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει ο βρυγμός είναι η αποτυχία των προσθετικών αποκαταστάσεων,που είναι αρκετά κοστοβόρος.
Έχει προταθεί ένα πρωτόκολλο ως εργαλείο προσδιορισμού των ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο βρυγμού εγρήγορσης, οι θεραπευτικές δυνατότητες έχουν αναθεωρηθεί και ένας διάλογος άνοιξε για την εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τον βρυγμό.

Διάγνωση του βρυγμού εγρήγορσης

Η διάγνωση του βρυγμού εγρήγορσης αρχίζει με ένα ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια λήψης του ιατρικού ιστορικού ή της φόρμας εξέτασης του ασθενούς.
Οι ερωτήσεις πρέπει να παρακινούν τον ασθενή να συνειδητοποιήσει την πιθανότητα ότι σφίγγει ή τρίβει τα δόντια του κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Μόλις ο ασθενής συνειδητοποιήσει το προβλημά του, είναι σε θέση να δώσει πιο ακριβείς πληροφορίες. Από αυτό το σημείο ο οδοντίατρος μπορεί ν' αρχίσει ένα διάλογο με τον ασθενή για να πληροφορηθεί σχετικά με την κατάσταση του βρυγμού κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.
Επιπλέον, ο οδοντίατρος θα ερευνήσει για βλάβη των οδοντικών ιστών κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Αυτή η βλάβη μπορεί να αφορά σε φασέτες αποτριβής των δοντιών,κατάγματα δοντιών και αποκαταστάσεων, ρωγμές δοντιών,αλλοιώσεις αποτριβής,και απώλεια των δοντιών.
Μπορεί επίσης να παρατηρείται βλάβη των μαλακών ιστών περιλαμβάνοντας την παρουσία χαρακτηριστικών εντυπωμάτων στις πλάγιες περιοχές της γλώσσας.
Περιοδοντικώς,ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει διεύρυνση του περιοδοντικού συνδέσμου(ιστός που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους), κινητικότητα των δοντιών και υφίζηση των ούλων. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει διαγνωστικών εκμαγείων του στόματος του ασθενή για τον πιο ακριβή εντοπισμό των αλλοιώσεων.
Επιπλέον, ο βρυγμός εγρήγορσης μπορεί να διαφοροδιαγνωσθεί από τον βρυγμό ύπνου με μέτρηση της ηλεκτρομυογραφικής δραστηριότητας των μασητήρων μυών. Ευκολόχρηστες ηλεκτρομυογραφικές συσκευές μπορούν να προταθούν για χρήση κατά τη διάρκεια του ύπνου προς επιβεβαίωση της μυικής δραστηριότητας.
Σε όλη τη διαδικασία, λεπτομερέστερες ερωτήσεις που γίνονται στον ασθενή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του υπάρχοντος τύπου παραλειτουργικής δραστηριότητας και της συχνότητας εμφάνισης αυτού.

Σχετικές καταστάσεις

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης και ο βρυγμός παρουσιάζουν ισχυρή σχέση,χωρίς σαφή εικόνα τι εκδηλώνεται πρώτα. Ο βρυγμός εγρήγορσης διεγείρει συμπτώματα της κροταφογναθικής διάρθρωσης,όπως πονοκέφαλο, μυικό και αρθρικό πόνο και κλείδωμα της άρθρωσης. Ορισμένες διαταραχές της ΚΓΔ μπορεί να εκμαιεύουν συμπτώματα όπως εμβοές,ίλιγγος και μεταβολές της ακοής, που μπορεί να επιδεινωθούν παρουσία βρυγμού εγρήγορσης.
Όταν ο ασθενής αναφέρει διαταραχές της ΚΓΔ, όπως πρωινό μασητικό μυικό πόνο ή πιάσιμο ή αρθρικούς ήχους, αυτά πρέπει να εκληφθούν ως σημεία πιθανού βρυγμού και ο ασθενής εκτιμάται περαιτέρω.
Τα παιδιά,ιδιαίτερα όταν τα νεογιλά και μόνιμα δόντια τους ανατέλουν,μπορεί να εκδηλώσουν βρυγμό εγρήγορσης. Έχει προταθεί ότι οι περισσότεροι αυτοπροσδιοριζόμενοι ενήλικες βρουξιστές(άτομα που εκδήλωσαν βρυγμό) επίσης ήταν βρουξιστές ως παιδιά.
Στις ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με βρυγμό εγρήγορσης περιλαμβάνονται η δυστονία και άλλα σχετιζόμενα με τους μύες προβλήματα, οι αναπτυξιακές ανικανότητες όπως ο αυτισμός και νευρολογικές παθήσεις,περιλαμβάνοντας εκείνες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς και τραυματικούς παράγοντες.
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βρυγμό,ιδιαίτερα οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές.
Οι νευροδιαβιβαστές είναι γνωστό πως σχετίζονται με την παρουσία τόσο του βρυγμού εγρήγορσης όσου και του βρυγμού ύπνου, γεγονός που υποδηλώνει μία συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση που πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί στον βρυγμό.
Ο βρυγμός εγρήγορσης περισσότερο έντονα συσχετίζεται με συναισθηματικό stress παρά ο βρυγμός ύπνου, με ηυξημένη επίπτωση στα άτομα που βιώνουν stress που σχετίζεται προς τον τύπο Α της προσωπικότητάς τους και επαγγέλματα υψηλού stress.

Θεραπεία

Η ελαχιστοποίηση της συχνότητας εμφάνισης του βρυγμού εγρήγορσης και η μείωση του κινδύνου βλάβης των δοντιών και των αποκαταστάσεων είναι οι στόχοι της θεραπείας του βρυγμού εγρήγορσης.
Στα μέσα θεραπείας περιλαμβάνεται τη χρήση ναρθήκων σύγκλεισης, ψυχολογική-κοινωνική υποστήριξη και μικρής διάρκειας φαρμακοθεραπεία. Η συμμόρφωση είναι το κύριο μειονέκτημα με τη χρήση του ημερήσιου νάρθηκου σύγκλεισης. Οι ασθενείς παραπονούνται για την επίδραση του νάρθηκα στην ομιλία και στην ηυξημένη παραγωγή σάλιου.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

οδοντικά εμφυτεύματα,κάπνισμαΠολλοί ασθενείς,κατά καιρούς,ενδιαφέρονται για τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αλλά είναι καπνιστές. Η πιο συνηθισμένη ερωτησή τους είναι αν το κάπνισμα είναι αποτρεπτικό για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων επιβαρύνοντας την μακροχρόνια επιτυχία αυτών.
Το κάπνισμα είναι πάντα επικίνδυνο για την υγεία και κάνει περισσότερο περίπλοκη την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων,αν και υπό ορισμένες προυποθέσεις όχι αδύνατη. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την μακροχρόνια παραμονή των εμφυτευμάτων στο στόμα.

Ας δούμε το θέμα περισσότερο αναλυτικά.
Όπως γνωρίζουμε,το στόμα και οι πνεύμονες είναι οι περιοχές που δέχονται πρώτες την επίδραση του καπνίσματος. Το κάπνισμα έχει δυο κύριες επιδράσεις στην υγεία του στόματος:
Πρώτον, η εισπνοή του καπνού στην πραγματικότητα καίει τους μαλακούς ιστούς του στόματος προκαλώντας κεράτωση αυτών-πάχυνση των επιφανειακών κυττάρων.Επίσης,επηρεάζει τη λειτουργία των σιαλογόνων αδένων,προκαλώντας ξηροστομία.
Δεύτερον,η νικοτίνη και τα υποπροιόντα της επηρεάζουν τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία(και τα επιφανειακά των ιστών του στόματος),συσπώντας αυτά με αποτέλεσμα λιγότερη τροφοδοσία των ιστών με αίμα(ισχαιμία). Αυτό επηρεάζει τους μηχανισμούς επούλωσης και άμυνας του οργανισμού. Η ξηροστομία(που προκαλείται από τη δράση του καπνίσματος στους σιαλογόνους αδένες) προάγει επίσης τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων,με αποτέλεσμα την αύξηση της επίπτωσης και της σοβαρότητας της περιοδοντικής νόσου(φλεγμονώδης πάθηση των ιστών του περιοδοντίου-στηρικτικοί ιστοί των δοντιών).
Επιπλέον, οι μακροχρόνιες επιδράσεις του χρόνιου καπνίσματος είναι πολύ γνωστές: Ηυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής, μεταβολικής και πνευμονικής νόσου και καρκίνος.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό γιατί τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν είναι καλή επιλογή για τους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι απόλυτα απαγορευτικά για τους καπνιστές.
Εδώ παρατίθενται τα διαθέσιμα στοιχεία από την επιστημονική έρευνα και κλινική εμπειρία.
Η επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ιδιότητες της επιφάνειας του τιτανίου(υλικό κατασκευής των εμφυτευμάτων) και την ικανότητα του οστού των γνάθων να συνδέεται με αυτή, βιολογική διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.
Το κάπνισμα αμέσως μετά το χειρουργείο τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καθυστερεί την επούλωση, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης και πρόωρης απώλειας των εμφυτευμάτων. Ενώ δεν είναι απόλυτη αντένδειξη,ο κίνδυνος αποτυχίας των εμφυτευμάτων και/ή επιπλοκών είναι υψηλότερος σε καπνιστές κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης επούλωσης(οι πρώτες δυο-τρεις εβδομάδες) μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντικό ιστορικό καπνίσματος.

Τι συμβαίνει μετά την επούλωση της περιοχής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;

Τα εμφυτεύματα σε στόμα καπνιστών βρίσκονται σε περισσότερο επικίνδυνο περιβάλλον.
Μια επιστημονική μελέτη που συνέκρινε τα εμφυτεύματα σε στόμα καπνιστών και μη καπνιστών έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον ετήσιο βαθμό απώλειας οστού γύρω από τα εμφυτεύματα σε ποσοστό 0.16 χιλιοστά/έτος. Αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά μη ξεχνάμε πως συμβαίνει συνεχώς.
Ένα ιστορικό καπνίσματος μπορεί επίσης να σχετίζεται με την αποτυχία της οστεοενσωμάτωσης(σύνδεση εμφυτεύματος-οστού) μόλις αυτή επιτευχθεί. Η έκθεση στο κάπνισμα προάγει την απώλεια οστού γύρω από τα εμφυτεύματα, ιδιαίτερα όπου υπάρχει περι-εμφυτευματίτιδα(φλεγμονή και μόλυνση των ούλων και του οστού στα οποία τα εμφυτεύματα συνδέονται, που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια των εμφυτευμάτων.

Βάζοντας τον κίνδυνο σε προοπτική.

Ακόμη και σε μια μελέτη που ανέφερε μακρά επιβίωση των εμφυτευμάτων(σε ποσοστό 92% για περίοδο είκοσι ετών) με ποσοστό απώλειας 8%, διπλάσιος αριθμός απώλειας των εμφυτευμάτων συνέβη σε καπνιστές παρά σε μη καπνιστές.
Η πρόωρη απώλεια των εμφυτευμάτων σχετίζονταν σημαντικά με το κάπνισμα κατά το χρόνο της χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.
Μετέπειτα απώλεια,που συνέβη μετά τη σύνδεση των εμφυτευμάτων με τις προσθετικές αποκαταστάσεις σχετίζεται με θετικό ιστορικό καπνίσματος.
Επίσης υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται και της πρόωρης απώλειας των εμφυτευμάτων.

Ως κατακλείδα, μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μικρή διαφορά στο ποσοστό απώλειας των εμφυτευμάτων σε καπνιστές και μη καπνιστές όταν εξετάζουμε το θέμα σε μεγάλους αριθμούς για πολλά χρόνια. Το σημαντικό είναι η διαφορά μεταξύ στατιστικής σημασίας στις μελέτες και της κλινικής σημασίας: Με άλλα λόγια, πρόκειται να συμβεί η απώλεια ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων στο στόμα σας; Εάν συμβεί,το γεγονός ότι η απώλεια των εμφυτευμάτων είναι σχετικά σπάνια θα είναι μικρή παρηγοριά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα απωλεσθέντα εμφυτεύματα είναι δυσκολότερο να θεραπευτούν και να διασωθούν παρά τα απολεσθέντα φυσικά δόντια, έτσι η τακτική και προσεκτική συντήρηση είναι σημαντική για την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

Εδώ είναι ορισμένες προτάσεις ελαχιστοποίησης των επιπλοκών και των αποτυχιών εάν αποφασίσεις να βάλεις οδοντικά εμφυτεύματα στις περιοχές των χαμένων δοντιών σου, σε σχέση με το κάπνισμα:
- Δοκίμασε να διακόψεις το κάπνισμα πλήρως- εξέτασε την περίπτωση παρακολούθησης ενός αντικαπνιστικού προγράμματος.
- Μην κοροιδεύεις τον εαυτό σου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι η λύση. Τελευταίες μελέτες δείχνουν πως έχει τις ιδιες βλαπτικές επιδράσεις στα οδοντικά εμφυτεύματα.
- Διέκοψε το κάπνισμα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και για διάστημα δυο εβδομάδων μετά την τοποθέτηση.
- Ακολούθησε πρακτικές καλής στοματικής υγιεινής.
- Δες τον οδοντίατρό σου για τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Ο οδοντίατρός σου είναι υπεύθυνος να σε ενημερώσει αν βρίσκεσαι σε υψηλό κίνδυνο απώλειας των εμφυτευμάτων.

Κατανοώντας όλους τους κινδύνους, τα οφέλη και τους εναλλακτικούς τρόπους, θα είσαι ικανός να λάβεις τη σωστή απόφαση- τέτοια που θα βελτιώσει όχι μόνο την υγεία του στοματός σου αλλά γενικότερα του οργανισμού σου.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

υγεία στόματος,στοματική υγεία,σακχαρώδης διαβήτης,σάκχαρο

Η πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Όταν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, τα ούλα σας αρχίζουν να απομακρύνονται από τα δόντια σας. Θύλακοι σχηματίζονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Στη συνέχεια αυτοί γεμίζουν με μικρόβια και πύον και βαθαίνουν. Όταν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση των ούλων για να σώσετε τα δόντια σας. Αν δεν γίνει τίποτα, η λοίμωξη συνεχίζει να καταστρέφει το οστούν γύρω από τα δόντια σας. Τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να κινούνται ή να χαλαρώνουν και μπορεί να πέσουν ή να χρειασθούν εξαγωγή.

Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του διαβήτη;

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν για μια απροσδόκητη επιπλοκή που σχετίζεται με αυτή την πάθηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη επικράτηση της νόσου των ούλων μεταξύ των ασθενών με διαβήτη, προσθέτοντας τη σοβαρή ασθένεια των ούλων στον κατάλογο άλλων επιπλοκών που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφρική νόσο.

Υπάρχει αμφίδρομη σχέση;

Η τρέχουσα έρευνα προτείνει ότι η σχέση μεταξύ της σοβαρής νόσου των ούλων και του διαβήτη είναι αμφίδρομη. Όχι μόνο τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα σε σοβαρές ασθένειες των ούλων, αλλά η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και να συμβάλει στην πρόοδο του διαβήτη. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η ουλίτιδα (πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων) και η περιοδοντίτιδα (σοβαρή ασθένεια των ούλων). Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας των ούλων επειδή είναι γενικά πιο ευαίσθητα σε μικροβιακές λοιμώξεις και έχουν μειωμένη ικανότητα να καταπολεμούν τα μικρόβια που εισβάλλουν στα ούλα.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι η καλή υγεία του στόματος είναι αναπόσπαστη από τη γενική υγεία. Έτσι, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε χρήση οδοντικού νήματος σωστά και να βλέπετε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς εξαμηνιαίους ελέγχους.

Εάν έχω διαβήτη, είμαι σε κίνδυνο για οδοντικά προβλήματα;

Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι ανεπαρκώς ελεγχόμενα, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε σοβαρή ασθένεια των ούλων και να χάσετε περισσότερα δόντια συγκριτικά με τους μη διαβητικούς. Όπως όλες οι μολύνσεις, η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να κάνει τον έλεγχο διαβήτη πιο δύσκολο.
Άλλα στοματικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη περιλαμβάνουν: μυκητίαση, μια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες που αναπτύσσονται στο στόμα και ξηροστομία που μπορεί να προκαλέσει πόνο, έλκη, λοιμώξεις και καταστροφή των δοντιών(τερηδόνα).

Πώς μπορώ να βοηθήσω να αποτρέψω τα οδοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη;

Πρώτα απ' όλα, ελέγξτε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας. Στη συνέχεια, φροντίστε καλά τα δόντια και τα ούλα σας, μαζί με τους τακτικούς ελέγχους κάθε έξι μήνες. Για τον έλεγχο της μυκητίασης, διατηρήστε τον καλό διαβητικό έλεγχο, αποφύγετε το κάπνισμα και, αν φοράτε οδοντοστοιχίες, αφαιρέστε και καθαρίστε αυτές καθημερινά. Ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ανακούφιση της ξηροστομίας που προκαλείται από τον διαβήτη.

Τι μπορώ να περιμένω στον οδοντιατρικό επανέλεγχό μου;
Πρέπει να πω στον οδοντίατρό μου για τον διαβήτη μου;

Τα άτομα με διαβήτη έχουν ειδικές ανάγκες και ο οδοντίατρος σας είναι εξοπλισμένος για να καλύψει αυτές τις ανάγκες - με τη βοήθειά σας. Κρατήστε τον οδοντίατρο σας ενήμερο για οποιεσδήποτε αλλαγές στην κατάστασή σας και για οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παίρνετε. Αναβάλλετε οποιεσδήποτε μη επείγουσες οδοντιατρικές επεμβάσεις εάν το σάκχαρο του αίματός σας δεν βρίσκεται σε καλό έλεγχο.

Ionia Dental Clinic
Δρ.Ματθαίος Γ. Παπακυρίτσης

(0030) 210 2779778

'Ωρες Εργασίας

9:00 πμ - 6:00 μμ
9:00 πμ - 6:00 μμ
9:00 πμ - 3:00 μμ
9:00 πμ - 6:00 μμ
9:00 πμ - 3:00 μμ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Προληπτική Οδοντιατρική  |  Checkups & Καθαρισμός Δοντιών   |  Περιοδοντική Θεραπεία  |  Επανορθωτική Οδοντιατρική  |  Στεφάνες & Γέφυρες  |  Μερικές & Ολικές Οδοντοστοιχίες  |  Οδοντικά Εμφυτεύματα

Στηριζόμενες σε Εμφυτεύματα Οδοντοστοιχίες  |  Αισθητική Οδοντιατρική  |  Όψεις Πορσελάνης  |  Λεύκανση Δοντιών  |  Ολοκεραμικές Αποκαταστάσεις  |  Σύγχρονη Τεχνολογία  |  Επείγουσα Οδοντιατρική

Δείτε Όλες τις Υπηρεσίες μας

© 2019 Ionia Dental Clinic